De negatieve effecten van een magnetron

Een aantal weken geleden had ik het tijdens het sporten met iemand over eten. Toen ik vertelde dat ik af en toe een magnetron gebruik om mijn eten te bereiden was ze geschokt. Ze vroeg zich af waarom iemand die veel met gezond eten en bewegen bezig is een magnetron gebruikt. Dit heeft me aan het denken gezet en ik ben op onderzoek uitgegaan! Wil je weten waar ik op stuitte? Lees dan snel verder!

Een magnetron verwarmt en kookt eten door de watermoleculen in de voeding op hele hoge snelheid te laten trillen (diëlektrische verwarming) zodat ze uiteindelijk in stoom veranderen. De warmte die door de stoom wordt afgegeven verwarmt uiteindelijk het eten. Omdat bij veel soorten voeding de hoeveelheid watermoleculen niet evenredig over het product is verdeeld vindt verhitting in de magnetron ongelijkmatig plaats.

Hierbij een aantal negatieve effecten:
• Door levensmiddelen op te warmen in de magnetron kunnen belangrijke voedingsstoffen verloren gaan. Een voedzame maaltijd kan veranderen in “dood voedsel” als gevolg van diëlektrische verwarming in de magnetron. De moleculaire structuur van je voedsel verandert in de magnetron, waardoor de voedingswaarde van je eten daalt.
• Veel plastic verpakkingen van magnetronmaaltijden bevatten schadelijke stoffen die door verwarming in ons eten kunnen dringen.
• De magnetron werkt op 2,4 GHz. De ovenruimte waarin het voedsel bereid wordt, moet een ‘kooi van Faraday’* zijn om ervoor te zorgen dat de straling niet naar de omgeving ontsnapt. Daarom is de glazen deur van de magnetron voorzien van een geleidend metaalrooster en een schakelaar om de magnetron uit te schakelen zodra de deur geopend wordt. Toch kan hier straling doorheen “lekken”. Het lekken van magnetronstralen is bij de nieuwste magnetronmodellen van de laatste jaren minimaal, maar er komt nog steeds straling vrij via het glazen deurtje. Volgens de Amerikaanse ‘Food and Drug Administration’ (FDA) is de hoeveelheid straling die lekt ver beneden het maximaal toelaatbare niveau waardoor het onschadelijk is voor mensen. Je zou dus denken dat magnetrons veilig zijn, maar volgens ‘Powerwatch’, een Amerikaanse onafhankelijke consumentenorganisatie, is de hoeveelheid straling die vrijkomt als de magnetron aan staat nog altijd vele malen hoger dan een gsm-mast die dicht in jouw buurt staat kan produceren. Nog gevaarlijker wordt het als het deurtje van de magnetron niet meer goed sluit, beschadigd of gedeukt is. In dat geval wordt aangeraden de magnetron niet meer te gebruiken, want als je lichaam direct wordt blootgesteld aan magnetronstralen kunnen je weefsels ernstige beschadigingen oplopen en verhoog je het risico op de “magnetronziekte”. Symptomen van deze ziekte zijn: slapeloosheid, nachtzweten, hoofdpijn, duizeligheid, opgezette lymfeklieren, een verzwakt immuunsysteem, verminderd bewustzijn, depressie, geïrriteerdheid, misselijkheid, lusteloosheid, gezichts- en oogproblemen, vaak moeten plassen en veel dorst. Veelvuldige blootstelling aan magnetronstralen kan zelfs leiden tot kanker, lange-termijn hersenschade, verstoring van de hormoonproductie, afwijkingen in het immuunsysteem, geheugenverlies, concentratieproblemen, emotionele instabiliteit en afname van het IQ.

Uiteraard is een magnetron heel makkelijk in gebruik en bespaard het een hoop tijd. Maar zijn de voordelen opgewassen tegen de nadelen? Ik denk het niet. Hierbij een aantal tips zodat je je magnetron minder hoeft te gebruiken of zelfs op straat kunt zetten.
• Verdeel de levensmiddelen die je wilt invriezen in porties, zodat je alleen de hoeveelheid hoeft de ontdooien die je voor een maaltijd nodig hebt. Plan vooruit. Haal je ingevroren vlees de ochtend van tevoren uit de vriezer en leg het in de koelkast om te ontdooien.
• Vind je de kant en klaar maaltijden in de supermarkt ook zo handig? Kook altijd wat extra porties om in te vriezen, zodat je die kan opwarmen op de dagen dat je het te druk hebt om uitgebreid te koken. Scheelt een hoop tijd, geld en je weet exact wat je eet.
• Restjes zijn heel makkelijk op te warmen in een oven of heteluchtoven. Zet de oven op een lage temperatuur van ca. 100-125 graden en warm de restjes 20-30 minuten op.
• Soepen en sauzen kun je invriezen in diepvrieszakjes. Zodra je ’s avonds thuis komt doe je deze met zak en al in een pan met heet water en laat het een uurtje ontdooien totdat de buitenkant zacht genoeg is. Daarna haal je het uit het zakje en warm je het op in een pan.
• Probeer meer rauwe biologische voeding te eten, hierbij bereik je de meeste gezondheidsvoordelen op de lange termijn omdat in rauwe voeding alle gezonde voedingsstoffen het beste bewaar blijven.

Mijn conclusie? In onze nieuwe keuken zit GÉÉN magnetron!!

Stuur voor een vraag of voor meer informatie een e-mail naar marlot@bijtwijs.nl en ik neem zo snel als mogelijk contact met je op.

Groetjes,

Handtekening 130 x 66

*De benaming voor een kooivormige constructie van elektrisch geleidend materiaal, zoals koper of ijzer, die ervoor zorgt dat statische elektrische velden niet tot binnen de kooi kunnen doordringen.